Avisene har slitt lenge. Opplagstallene for papiravisene har falt sammenhengende i 20 år. Nettutgavene har overtatt, men også nettutgavene hat store utfordringer, og redigeringen blir stadig mer klikkdrevet. Plass for tungt demokratisk stoff, eller det mange vil tenke er viktig stoff, er trangere.
Det er grunn til å tro at fallet forsterkes. VGs Giske-dekning og jakten på raske sensasjoner kan i seg selv ødelegge for tradisjonelle medier. Tilliten til mediene er under økende press. iDet viser tall fra Respons Analyse.
Nordiske Mediedager i Bergen bestilte undersøkelsen.
Langvarig nedtur
De tradisjonelle medienes – også kalt redaktørstyrte medier innenfor aviser, radio og TV – har vært lamngvarig. I 1988 var oppslutningen om papiravisene på 81 prosent. Norsk Mediebarometer vier at oppslutningen 20 år senere er 64 for papir- og nettutgavene samlet.
Nye medier som Nettavisen og nye nettaviser som nrk.no har vunnet fram, men selv med nye mediers vekst så er andelen som leser redaktørstyrte nyheter falt til 72 prosent.
Tallene viser at tre av ti nordmenn dropper redaktørstyrte medier. Det betyr at stadig flere ikke har samme virkelighetsbilde. De er rett og slett dårlig orientert, og når tilliten til redaktørstyrte medier i 2019 er gitt en ny knekk, så spøker det skikkelig.
Felles forståelse
Det handler om hva som er sant og hva som er galt. Det handler om felles historie, felles kultur, felles forståelse av utfordringer og problemstillinger.
Vi ser det tydelig i Drammen. Debatten om Buskerudbypakke2 før siste kommunevalg viste det godt. Der handlet det om nei til bompenger. Mange ropte på mer buss. De så vekk fra at bompengene er en del av en større pakke som også inneholdt midler og omfattende satsing på nye veier, bedre og billigere busstilbud, nye gang- og sykkelveier, alt sammen til over 14 milliarder kroner. Debatten viste at mange av dem som ropte høyt, var dårlig orientert. Mye av debattenogså ellers i samfunnet er ikke fakta og kunnskapsbasert, men styrt av følerier.
Det ser ut som et resultat av dårlig folkeopplysning.
For bedrifter, politikere og andre samfunnsaktører er det en reell utfordring. Sterke massemedier med høy tillit skaper felles sannheter og gir felles bilde av virkeligheten. At «alle» på Facebook er ingen trøst.
Ekkokamre vinner
Problemet med Facebook, andre sosiale mediekanaler og alternative medier, er at der lever ekkokamrene. Folk «snakker» med andre som mener det samme som dem selv. Opplysningene som debatteres, er ikke nødvendigvis sanne. Det gir ikke felles kunnskap.
Den utfordringen er større for demokratiet og politikere enn for bedrifter, men for alle handler det om å beherske alle kanaler som har oppslutning. Det handler om å nå ut, om å virke, om å være orientert, om å forsvare og om å bygge tillit.
Spinner Kommunikasjon har verktøyene. Vi kan hjelpe deg.